Veelgestelde vragen

 

Waar komen de bollen en knollen vandaan?

Het grootste deel van de bollen en knollen die wij verkopen komen rechtstreeks van verschillende kwekers af. Geen tussenpersoon, geen extra handel en geen onnodige verzendingen. Zo ontvangt de kweker een eerlijke prijs en kunnen wij door het weghalen van een tussenpersoon ook een eerlijke prijs vragen. 

Wist je bijvoorbeeld dat een tulpenbollenkweker vaak nog geen €0,05 per bol ontvangt normaal gesproken? Als er een goed jaar is, dan kan het €0,07 per bol zijn. Dit terwijl jij rustig €6,95 voor een zakje van 5 tot 10 bollen betaalt bij de retailers. Wil de tulpenbollenkweker dus een Jan Modaal inkomen verdienen van €38.000, moet hij minimaal 760.000 bollen verkopen. En dan hebben we het nog niet over belastingen, materialen, hypotheken en werknemers. 

Wij vinden dat de kweker een eerlijke prijs voor zijn product moet krijgen. Hard werken moet namelijk wel beloond worden, en zo werken ze graag met ons samen. 

Oftewel, een eerlijke prijs voor de kweker, en voor jou. 

 

Hoe zit het met verpakken?

Wij hebben ervoor gekozen om niet te verpakken in chique plastic verpakkingen of composteerbare folie met prachtige opdrukken. Wij kiezen voor simpele, sobere, papieren verpakkingen. De papieren verpakkingen zijn zelfs bio-degradable en kunnen dus op de composthoop. Je zou ze zelfs met de bollen mee kunnen begraven als een extra voedingsbron voor de bollen/knollen. 

Plant je bestelling zo snel mogelijk, doe in ieder geval de doos open en geef de bollen de ruimte. Ga je niet direct planten? Leg ze dan droog en donker weg in een ruimte waar het niet kan vriezen of onder de 5 graden komt. 

Zo verpakken wij netjes, maar ook goed voor het milieu en jouw portemonnee. 

 

Wat houd de bol en knol maat in?

Bloembollen worden in verschillende maten verkocht. Dit kan verwarrend zijn, daarom een stukje uitleg. Kleinere bollen zijn vaak goedkoper dan grotere bollen, en dat is niet zonder reden. In de bollen en knollen wereld staat een grotere bolmaat/knolmaat vaak ook voor een grotere bloem. 

Daarnaast vallen grotere bolmaten minder snel om, bijvoorbeeld bij gladiolen en hyacinten. Een klein knolletje is eerder geneigd om te knakken dan een flinke stevige. De kleinere maten zijn dus goedkoper, maar leveren ook minder. 

De grootste bolmaat bij tulpen is bijvoorbeeld 12, en ik probeer alle bollen altijd in de grootste maat te krijgen.

 

Waarom niet direct verzenden?

Je kunt jaarrond bollen en knollen bestellen. De bollen voor de winter worden rond september/oktober verpakt en verzonden, en de knollen en wortelstokken voor de zomer rond maart/april. Op die manier ontvang je het ruim op tijd voordat het geplant moet worden. Je hebt er volgens ons ook niks aan om dozen vol tulpenbollen in februari te ontvangen en dat gaat ook ten koste van de kwaliteit. 

Je ontvangt altijd een track-en-trace link via PostNL, op die manier weet je wanneer je pakket is aangemeld en wanneer deze bij je bezorgd wordt. 

Heb je haast omdat je bijvoorbeeld een bestelling doet als last-minute cadeautje voor iemand? Laat het ons weten! Wij gaan dan ons uiterste best doen om het op tijd bij je te krijgen. 

 

Samenwerking goede doelen en verenigingen?

Ben jij een goed doel of vereniging en wil je een actie starten met betrekking tot de producten die wij verkopen? Wij, en de boeren waar wij mee samenwerken, werken daar graag aan mee! De prijzen blijven hetzelfde,  dus super aantrekkelijk, en per verkocht zakje gaat er €0,50 naar jullie goede doel of vereniging. 

Stel je voor dat je 1000 zakjes verkoopt, dan is dat dus €500 voor jullie! 

Wij zorgen voor de inkoop, promotiematerialen, foto’s en een eerlijke, duidelijke communicatie. Jullie zorgen voor de verkoop en uiteindelijke distributie. Zo werken we samen aan een prachtige, groene wereld. 

 

Biologische kweek

Is alles wat jullie verkopen biologisch gekweekt? Nee! Helaas niet. Wel proberen we zoveel mogelijk biologisch te werken. Echter zijn nog niet alle producten van Nederlandse bodem volledig biologisch gekweekt of te kweken. Daarnaast moet een kweker meerdere jaren biologisch kweken voordat ze het officiele embleem ontvangen. Het is ook onmogelijk om een markt in 1 jaar volledig biologisch te laten draaien, daar is nou eenmaal tijd voor nodig. 

En zeg nou zelf. Elke plant meer is beter dan een plant minder. 

 

Wat moet je doen als je de bollen hebt ontvangen?

Plant ze zo snel mogelijk, doe in ieder geval de doos open en geef de bollen de ruimte. Ga je niet direct planten? Leg ze dan droog en donker weg in een ruimte waar het niet kan vriezen of onder de 5 graden komt. 

 

Wat is het beste plantmoment?

Het beste moment om de voorjaarsbloeiers te planten is tussen oktober en november, dus voor de eerste vrieskou. 

Het beste moment om de zomerbloeiers te planten is na ijsheiligen, dus na de laatste vrieskou. 

 

Wat is het verschil tussen een knol en een bol?

Als je een bol doormidden snijdt, dan zie je een soort ringen. Dit is te vergelijken met de ringen van een ui (overigens ook een bol gewas). In die ringen zitten de toekomstige bladeren verborgen en slaat de bol zijn voedsel op. Voorbeelden van bollen zijn tulpen, hyacinten en narcissen.

Een knol die je doormidden snijdt is super glad. De buitenkant van een knol heeft ogen en uit die ogen kan een nieuwe stengen groeien. Een knol slaat voeding op in de wortels, zoals een dahlia. 

 

Wat is het beste voor de bij en de vlinder?

Onze mening is simpel, alles wat er meer is als wat er was, is een grote toevoeging. Of het nu om één pot gaat, een border of een enorm project. Ik ben ooit eens begonnen met één pot op een balkon en inmiddels heb ik een kleine achtertuin vol. 

Wil je specifiek dingen planten voor de bij en de vlinder? Super goed! Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Qua zaden hebben wij veel eigen gewonnen zaden, dit zijn volledige biologische zaden uit eigen tuin. 

Bij de bollen en knollen kun je dan het beste gaan voor soorten waarbij de dieren makkelijk bij het “hart” kunnen komen. Zo zijn pompom dahlia’s hartstikke mooi, maar hebben insecten moeite om bij het “hart” te kunnen komen, en laat daar nou net al het lekkers zitten. 

Meestal zijn bloemen zoals narcissen, hyacinten en tulpen voor bijen de eerste mogelijkheid om stuifmeel te halen. Handig dus als die bollen in je tuin staan! Zo voorzie je de bijen zowel van stuifmeel, als van nectar om honing van te maken.

Ook bieden wij prachtige pakketten aan speciaal voor de bijen en de vlinders, dan weet je natuurlijk zeker dat het goed is! 

 

Waar komen de zaden vandaan?

Zelf vinden wij het heerlijk om in de tuin te werken. Wij zaaien en planten veel, en oogsten daar ook weer zelf zaden van. Deze zaden verwerken we weer en kun jij vervolgens kopen. Schone, zelf gewonnen en dus biologische zaden. 

Uiteraard kunnen wij niet elke plant zelf kweken en niet elke soort zelf in de tuin hebben. Sommige zaden zijn dus ingekocht. Er staat altijd netjes bij welke soorten zijn ingekocht, en welke uit eigen kweek komen. Ook schrijven wij erbij hoe je ze kan planten. 

Houd er bij eigen kweek rekening mee dat het kan zijn dat er stiekem eens een ander zaadje tussen kan zitten (zaadjes zijn namelijk klein). Wij doen natuurlijk ons best om alles zo goed en netjes mogelijk te verwerken en te verpakken. 


Wie verpakt de zaden?

Alle zelf gewonnen zaden worden verpakt door de lokale dagbesteding bij ons. Dit is de dagbesteding van de Boerderij, en is onderdeel van de Passerel. Het is een groene dagbesteding waarbij ze proberen zo veel mogelijk bezig te zijn met alles wat groeit en bloeit. In de winter is daar helaas minder werk in, maar dan kunnen ze fijn warm binnen werken.

Wij leveren allemaal zaden aan. Zowel geschoond als ongeschoond. Samen met de begeleiding schonen ze de zaden, controleren ze de zaden en daarna worden de zaden ook nog netjes verpakt in papier. 

Wij werken daar met een kleine tel tabel (1 tot 20) of lepel formaten. Zaden gaan dus niet op gewicht, maar worden geteld of gaan per kwart/halve of hele theelepel. Per verkocht zakje zaden wat door hen is ingepakt gaat er €0,50 naar de dagbesteding. Hier kunnen ze dan weer nieuwe dingen voor halen om te gebruiken bij de dagbesteding. Daarnaast zorgen wij ervoor dat er meerdere keren per jaar wat lekkers bij de koffie is. Door jullie aankopen dragen jullie dus bij aan hun werk en gevoel van participatie. 

Houd er bij eigen kweek rekening mee dat het kan zijn dat er stiekem eens een ander zaadje tussen kan zitten (zaadjes zijn namelijk klein). Wij doen natuurlijk ons best om alles zo goed en netjes mogelijk te verwerken en te verpakken. 

 

Hoe plant ik ….

Op de website staat per product precies beschreven hoe het geplant kan worden. Geen geheimen, geen kleine lettertjes op zakjes. Gewoon terug te vinden wanneer het jou uitkomt! 

 

Ik twijfel of mijn overwinterde dahlia nog goed is?

Het beste is dan om één knol doormidden te snijden. Is de binnenkant van de knol wit gekleurd? Dan is de knol nog goed! Is hij droog, verschrompeld en zwart. Dan is hij niet goed meer. Wel doe je er altijd verstandig aan om, als je een zwarte knol tegen komt, ook even een ander knolletje te controleren. Wellicht is er maar één die er geen zin heeft en is de rest nog goed. Het knolletje waar je in hebt gesneden moet je dan wel even helemaal netjes afsnijden, anders heeft de knol een open wond en daar word hij uiteraard niet blij van. 

 

Hoe bewaar ik winterbollen het beste?

Zolang het blad en de stengel nog groen zijn, is het verstandig om deze rustig te laten afsterven. De uitgebloeide bloem kun je er dan uit knippen. Het is wat minder mooi, maar wel beter voor de bol. Zo kan de bol namelijk voedingsstoffen opslaan voor volgend jaar! 

Daarna kun je kiezen. Laat ik de bol zitten, of niet? Ik laat zelf eigenlijk de bol altijd zitten en ze komen bij mij vaak het jaar erop weer op. Maar! Je kunt ze er ook uithalen en droog en donker laten "overzomeren" bijvoorbeeld op zolder of in een garage/schuur.

 

Hoe bewaar ik zomerknollen het beste?

Zomerknollen kun je het beste voor de eerste vorst uit de grond halen. Doordat ze van de zon houden, zijn ze niet zo’n grote fan van vrieskou. Milde winters, uit de wind, willen ze soms nog weleens overleven. Echter zijn de winters altijd een beetje onvoorspelbaar. Wil je dus zeker weten dat je volgend jaar nog een mooie knol hebt? Haal hem dan na de bloeiperiode uit de grond. 

Wanneer je hem uit de grond haalt is het vaak een beetje een zanderig, nat hoopje met heel veel knollen aan één plant. Stop dit niet in een plastic zak of iets dergelijks, dan gaat het namelijk schimmelen. Zorg ervoor dat je ze eerst goed laat drogen (buiten op een droge plek weg zetten) en haal het meeste zand eraf. Daarna kun je ze inpakken in oude kranten, in een krat of doos doen en donker en droog wegzetten op een plek waar het minimaal 5 graden is. Dit kan dus ook op zolder zijn of in een garage. 

In het voorjaar pak je ze er dan weer bij en heb je gewoon weer een prachtige knol! Vaak kun je de knol dan ook vermeerderen en zo maak je van 1 dahlia dan weer 2 of soms zelfs 3. Hoe dat werkt kun je verderop lezen. 

 

Hoe vermeerder ik dahlia’s?

Wanneer ik knollen vermeerder voelt het vaak alsof ik de knol kapot maak, maar dat is absoluut niet zo. Als je goed hebt opgelet ziet de knol er als het goed is anders uit dan toen je hem een jaar geleden in de grond zette. Vaak is zo’n knol enorm gegroeid en zitten er in plaats van 3 of 4 knollen nu misschien wel 10 knollen aan. Daarnaast zie je vaak ook dat er niet meer 1 oog aan zit, maar meerdere ogen. Ogen zijn de plekken waar de bloemen uit komen. Je kunt de knol dus voorzichtig opdelen, zorg ervoor dat elk deel minimaal één oog heeft. 

 

Wanneer plant ik voor de winter?

De “regel” is om voor de eerste vorst de bollen in de grond te hebben. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik ook weleens in januari nog wat geplant heb en dat is ook prima opgekomen. Tegenwoordig zijn de winters niet meer zo heftig en koud als vroeger het geval was. Waar je wel verstandig aan doet is om ze niet tijdens een vorstmoment te planten, wacht dan even af totdat de bodem weer iets warmer is. 

 

Wanneer plant ik voor de zomer?

Voor de zomermaanden kun je verschillende dingen planten. Bij knollen zoals dahlia’s, gladiolen etc. doe je er verstandig aan te wachten tot na ijsheiligen. IJsheiligen word metereologisch gezien als de laatste periode dat er vorst kan komen. Knollen worden niet blij van vorst, daarom kun je zomerknollen na de bloei ook het beste uit de grond halen en binnen laten overwinteren.

Zaden kun je, en soms moet het zelfs, voorkweken. Dit gebeurd vaak al voordat ze naar buiten gaan. Het beste is dus om deze zaden voor ijsheiligen al binnen voorgekweekt te hebben. Vaak doe je dit ongeveer 1 maand eerder, zodat je nog tijd hebt om alles voor te kweken en af te harden. Uiteraard kun je knollen ook al binnen voortrekken.

Houd er rekening mee dat wanneer je binnen voorkweekt of voortrekt, je het beste die planten niet in één keer in de volle zon zet na ijsheiligen. Maar in de periode voorafgaand alvast laat wennen door ze af en toe een periode buiten te zetten als het lekker weer is. 

 

Waarom hebben jullie niet zoveel soorten als sommige andere websites?

Wij kopen niet in bij de groothandels, maar juist rechtstreeks bij verschillende bollen en knollenboeren. Wij werken graag met korte lijnen, en kennen onze boeren goed. Wij willen nog wel de kans en tijd over houden om onze boeren, en dus ook de producten, te kennen en daar af en toe op de koffie te komen. Als wij 1000 soorten hebben, dan kunnen wij nooit goed contact met al die boeren onderhouden.

Bovendien, ik heb zelf weleens last van keuze-angst. Hoe meer keuze, hoe lastiger het is. Toch?

 

Waarom leggen jullie uit hoe ik alles kan bewaren? En kan vermeerderen? Daar verdienen jullie toch niks aan?

Dat klopt! Wij verdienen er niks aan wanneer jullie zelf vermeerderen, bewaren en verdelen. En dat vinden wij helemaal niet erg. Het gaat ons om het liefde voor groen, en door te vermeerderen, bewaren en verdelen krijgen steeds meer mensen liefde voor groen. Bovendien is mond-tot-mond reclame de beste reclame die er is. We zien jou liever ieder jaar terug voor een paar producten dan eenmalig een grote bestelling. 

 

Disclaimer NL
PDF – 22,7 KB 163 downloads
Herroepingsrecht
PDF – 35,3 KB 162 downloads
Privacystatement NL
PDF – 38,3 KB 161 downloads
Algemene Voorwaarden
PDF – 58,4 KB 161 downloads